Bejelentkezés
MAGYAR.FREEBASE.HU

FREEBASE

tárhely

Info

MAGYAR.FREEBASE.HU
/balaton.html

Magyarország, Hungary

magyar, magyarorszag, magyarok, hungary

Legújabb twittek

Keresés

Flavin7Ingyenes apróhirdetés

<a href='http://ingyen-apro-hirdetes.hu/'>Ingyenes apróhirdetés</a>

Balaton télen

A Balaton sekély vize és kis víztömege miatt majdnem minden évben befagy. A mért legnagyobb jégvastagság 1928-1929 telén 75 cm volt, de 1953-1954 telén is elérte az 50 cm-t. A befagyott tó felülete olyan, mint az üveg és a napsütés szikrázva verődik vissza róla. Régebben a két part között szekerek, kocsik, szánkók rendszeres átkelőhelye volt az acélkemény jégpáncél.

Ilyenkor megindulhatott a téli halászat is. A jégi halászattal egy időben kezdték meg a jég kitermelését is, s ilyenkor a jégvágók hada népesítette be a parti sávot. E látványos téli kép: halászat a jégen, jégvágók raja ma már múltbéli emlék. A jégi halászatot, mint veszélyes foglalkozást betiltották, és jégvágásra sincs ma már szükség. Így téli időben a Balatonra látogatók inkább csak a jég változatos játékában gyönyörködhetnek.

Ha a tó felett kiderül az ég és erős a fagy a jég összehúzódik és hatalmas durranással elhasad. Ilyenkor repedés fut rajta végig, és egyik hasadás a másikat követi. Ha az idő melegedni kezd a jég tágul. A jégpáncél egyes helyeken felpúposodik, megtörik. Az összetört jégtáblák hatalmas fűrészfogakként jelzik a törést. A repedéseket a szél is tágítja, néha több kilométer hosszú is lehet az ilyen csík. Ezt a messziről látható vizet nevezik rianásnak, mert amikor még lovaskocsival keresztül jártak a jégen, a ló már messziről megérezte az ilyen helyet és megriadt tőle.

A különböző téli sportok - jégvitorlázás, korcsolyázás, "fakutyázás" - népszerű időtöltések a téli Balatonon.

 

 Warning: Unknown: open(/var/lib/php5/sess_doec4kl13iebtgs996e4m2uvc3, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php5) in Unknown on line 0